Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Baktérium okozta megbetegedések képes leírás - Baktériumok.tlap.hu
részletek »

Baktérium okozta megbetegedések - Baktériumok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: bakteriumok.tlap.hu » Baktérium okozta megbetegedések
Keresés
Találatok száma - 15 db
A Mycoplasma baktérium okozta betegségek

A Mycoplasma baktérium okozta betegségek

A leggyakrabban megbetegedést okozó típusok: Mycoplasma pneumoniae (légúti megbetegedések), Mycoplasma hominis és genitale (húgyúti és nemi szervek fertőzései, illetve újszülöttkorban a kötőhártya gyulladása), Mycoplasma orale (száj- és garat gyulladásos megbetegedése) és a Mycoplasma salivarum (száj- és garat, íny fertőzései).

Antibiotikum

Antibiotikum

Akit már kínzott torokgyulladás, vagy valaha végigszenvedte a tüdőgyulladásra jellemző fájdalmas köhögési rohamokat tudja, mekkora áldás az antibiotikum. Azt viszont már nagyon kevesen, hogy túlzott használatuk még számos baktériumtörzset ellenállóvá is tehet. Ezek a gyógyszerek - legalább 100 különböző hatóanyag - évről évre sok millió életet mentenek meg. De azért vannak korlátaik: csak baktériumokat ölnek meg, vírusokat nem. Mi több, túlzott használatuk oda vezetett, hogy kialakult számos, a gyógyszerekkel szemben ellenálló baktériumtörzs, és ezek növekvő veszélyt jelentenek a lakosságra. E fenyegetés elleni védekezésül mindenkinek meg kell tanulnia az antibiotikumok bölcs használatát.

Baktériumok a tejben

Baktériumok a tejben

Ezek egész garmadája, veszélyesebbnél veszélyesebb fajtái kerülhetnek, vagy szaporodhatnak el a tejben. Csak néhány a legtöbb bajt okozók közül: salmonella, E. coli, staphylococcus, TBC, BLV ('bovine leukemia virus') a szarvasmarha fehérvérűség vírusa (ez az amerikai tehenek 3/4-ében benne van), a sejtfal nélküli paraTB (vagy másnéven MAP 'Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis') vírus, ami a legújabb tanulmányok szerint a 'gyógyíthatatlan' (emberi) Crohn-kór okozója (az USA-ban tömegesen fertőz), stb. A két leghírhedtebb tehénbetegség a BIV ('bovine immunodeficiency virus') ez a 'gyógyíthatatlan tehén AIDS', meg a BSE ('bovine spongiform encephalopathy'), ezek terjedését máig is vizsgálják. Ez utóbbi vírus okozta a 'kerge-kórt'.

Ételfertőzések

Ételfertőzések

Ami a szóban forgó enteropatogén baktériumfajok és típusok közegészségügyi jelentőségét illeti, meg kell állapítani, hogy a leggyakoribb előidézői az ételfertőzéseknek és mérgezéseknek - nemcsak hazánkban, hanem Európa nyugati országaiban is. Fajtól függetlenül valamennyi baktérium gyakran a tápláléklánc útján terjedő zoonotikus kórokozó, amellyel való fertőződés leginkább a tünetmentesen fertőzött állattól eredeztethető, noha az emberek közötti kontakt átvitel is előfordul.

Húsevő baktérium

Húsevő baktérium

A betegséget a streptococcus pyogenes baktérium okozza, éppen úgy, mint a skarlátot, a tüszős mandulagyulladást, az orbáncot. A szakemberek a genetikai különbségekkel magyarázzák, hogy egyes embereknél miért fejlődik ki a betegség egy mindennapos fertőzés után, míg mások ugyanattól a baktériumtörzstől csak torokfájást kapnak. Fűzi Miklós, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa lapunknak elmondta: bárkinek a szervezetében - leggyakrabban a légutakban - ott lehet ez a kórokozó, így a beteg akár önmagát is megfertőzheti. A baktérium a kórházakban ritkán fordul elő, de a fertőzöttek továbbadhatják, így másokat is veszélyeztetnek. Kritikussá akkor válhat a helyzet, ha olyan beteg fertőződik meg, akiknek nyílt sebe van, vagy gyenge az immunrendszere. A húsevő fertőzés azért válhat gyorsan súlyos, nehezen kezelhető kórrá, mert a kötőszövetbe került baktérium olyan gyorsan szaporodik, hogy a védelmünkre 'szakosodott' falósejtek nem tudják elég gyorsan eltüntetni. A tapasztalatok szerint a szervezet védekezőképessége egy-két hét alatt alakul ki. A fertőzés ellen az antibiotikumos kúra a leghatékonyabb.

Kolera

Kolera

A kolera baktérium fő terjesztője a kolerás széklettel, hányadékkal szennyezett víz, szennyvízzel kezelt nyers zöldségek, gyümölcsök. Akár egy jégkocka, egy szelet citrom is átviheti a fertőzést. Mivel a kórokozó folyóvizek tengerparti torkolatában, lagúnákban szaporodik, az innen származó és nyersen fogyasztott ételek frutta del mare gyakran okoznak tömeges megbetegedést. Ilyen eredettel indult a jelenleg is tartó dél-amerikai járvány.

Lépfene

Lépfene

Sajnos a bioterrorizmus nem pusztán fikció. Korábbi hasábjainkon már foglalkoztunk az egyes, bioterrorista csapásra alkalmas baktériumok/vírusok ismertetésével. Jelen cikkünk apropója egy valós támadás. Mindenki hallott a 2003 év első anthrax (lépfene) támadásáról, a szeptember 11. évfordulót követően mintegy két hónappal, terroristák levélben anthrax-spórákat küldtek, aminek következtében a levelet felbontó személy belégzéses anthrax-fertőzést kapott, és három nap múlva meghalt. A következőkben összefoglaljuk a biológiai fegyver céljára kifejlesztett anthrax történetét, valamint a lépfene betegség járványtanát, mikrobiológiáját, a klinikai megjelenési formákat, a diagnosztikát, a kezelést és a megelőzést: ez utóbbiakat elsősorban a bioterrorizmus tükrében részletezve, beleértve azokat az intézkedéseket, melyeket a hazai szakemberek tettek az eddigiekben.

Lepra

Lepra

A lepra kórokozóját 1873-ban fedezte fel Armauer Hansen, Bergenben, egy norvég leprás beteg bőrelváltozásából. A betegségről már az Ó-Testamentumban olvashatunk, mint stigmatizáló, mások megvetését kiváltó elváltozásról. Valószínűleg a bibliai időkben a lepra szót szélesebb körben használták, és azokat is illették vele, akik mai értelemben nem tartoznának a lepra betegek közé, - de ténylegesen éltek már évezredekkel ezelőtt is leprások. A betegség megítélése az évezredek folyamán sokat változott, és ma már nem kényszerítik őket ún. leprozóriumok-ba, ahol még néhány évvel ezelőtt is a társadalom egészséges tagjaitól jól elkülönülve kellett, hogy éljenek, de az áldozatokban mégis ott él a kirekesztettség, a megbélyegezettség érzése. Már maga a lepra szó is stigmatizáló, ezért Európa több országában (Franciaország, Belgium stb.) vagy az Egyesült Államokban - a betegség kórokozójának leírója után - Hansen betegségnek hívják. Az intézetet ahol ezekkel a betegekkel foglalkoznak Hansen Intézetnek (Pl. National Hansen's Disease Center az USA-ban, vagy az Armauer Hansen Research Institute Afrika legnagyobb lepra kutató intézete nevezték el.

Lyme-kór - Kullancsvédelem

Lyme-kór - Kullancsvédelem

Ellenőrzött információk szakembertől kullancsokról és kullancsok által terjesztett betegségekről teljes körűen: Kullancs, lyme-kór, kullancsencephalitis, agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, tularémia, kullancs eltávolítása szakszerűen, védőoltás, kutya kullancs, úticél ellenőr, tévhitek kullancsokról.

Hirdetés
Orbánc

Orbánc

Az orbánc (erysipelas) a bőr hevenyen fellépő gyulladása, amelyet leggyakrabban gennykeltő Streptococcus, ritkábban egyes Staphylococcus baktériumfajok okoznak. A gyulladás a bőr nyirokerein keresztül terjed, a kórokozó a bőr folytonosságának megszakadása kapcsán juthat be a bőrbe.Ezt a helyet, ahol a baktérium bekerül a bőrbe, nevezzük az ún. 'behatolási kapunak', amely lehet apróbb sérülésből adódó seb, lábujjközi gombás fertőzés nyomán létrejövő pici berepedés, de lehet égés vagy egyéb baleset okozta hámhiány, ritkán műtéti seb is.A tünetekre jellemző a hirtelen kialakuló, körülírt bőrpír, amely területén a bőr meleg tapintatú, duzzadt, feszes, néha bevérzéses jellegű. Súlyosabb esetben kisebb-nagyobb hólyagok is képződhetnek, amelyek felszakadásakor hámhiány, akár fekély maradhat vissza.A gyulladást előre jelzi a láz, elesett állapot kialakulása. A létrejövő bőrtünetek fájdalmasak és a környező nyirokcsomók megnagyobbodása, néha a nyirokerek gyulladása is kialakul. A gyulladt nyirokér lefutásának megfelelően vörös csík jelentkezik a bőrön.

Pestis

Pestis

1347 őszén tizenkét genovai gálya érkezett a szicíliai kikötőbe, Messinába. A hajók hátborzongató rakományt szállítottak. A fedélzeten bűzlő tetemek hevertek, és az a néhány ember, aki még életben maradt; fennhangon bűnbocsánatért fohászkodott Istenhez. A hajókat rögvest kiutasították a kikötőből, de már túl késő volt. A gyilkos kór már egérutat nyert a part felé. A halálos járvány mögött egy láthatatlan bűnös rejtőzött: a pestisbaktérium. A gyilkos mikrobát a patkányok bundájában megbújó bolhák hordozták; így gyorsan átterjedt az emberekre. Ahol a patkányok megjelentek, oda behurcolták a betegséget is.

Sebfertőzés

Sebfertőzés

A földdel szennyezett sebbe jutott Clostridium baktérium (Gram pozítiv, anaerob, spórás bacillus) egyes törzsei által termelt neurotoxinok (idegi kötődésű mérgek) hozzák létre a megbetegedést. A kórkép szimmetrikus, petyhüdt bénulással jár. Gyakrabban kapják meg fiatal férfiak közül azok, akik balesetet szenvednek, serdülők, intravénás kábítószer élvezők, de az összes gyermekkori betegség között ritkának tekinthető.

Szifilisz

Szifilisz

A felelőtlenség és a felvilágosítás hiánya okozhatja azt, hogy Magyarországon ismét jelentősen emelkedett a szifiliszes fertőzések száma. A baktérium a promiszkuitásban élő fertőzöttek partnereire is átkerül, ráadásul a nőknél nehezebb észrevenni a fertőzést, így az ismert eseteknél jóval több szifiliszessel számolnak. A betegséget korábban három injekcióval lehetett kezelni, a gyógyszer gyártója azonban kivonult Magyarországról. A szifiliszesek ezért ma harmincszor kapnak fájdalmas penicillin injekciót az ülepükbe.

Tuberkolózis

Tuberkolózis

A tuberkulózis sokáig halálos kórnak számított, ám a múlt század ötven-hatvanas éveire - az orvostudomány és a gyógyszerkutatás fejlődésének köszönhetően - a leküzdhetetlennek hitt betegség gyógyíthatóvá vált. Az antibiotikumos kezelések, a védőoltások bevezetése a nyolcvanas évekre megállította a kórokozó terjedését. A legyőzöttnek hitt betegség azonban világszerte ismét egyre több megbetegedést okoz.

Ureaplasma fertőzés

Ureaplasma fertőzés

A különböző Mycoplasma fajok és a velük rokon Ureaplasma urealyticum gyakran telepednek meg férfiak és nők urogenitális szervrendszerében. Sokféle betegséget okozhatnak, bár egyrészt ezen mikrobák különleges tulajdonságainak nehézkes vizsgálhatósága, másrészt a felmérések során a kontrollokban is gyakran észlelt baktérium hordozás miatt több kórképben egyelőre csak feltételezni lehet szerepüket.

Tuti menü