Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A baktérium típusai képes leírás - Baktériumok.tlap.hu
részletek »

A baktérium típusai - Baktériumok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: bakteriumok.tlap.hu » A baktérium típusai
Keresés
Találatok száma - 4 db
Cyanobacteria

Cyanobacteria

A cianobaktériumok, a többi prokariótához hasonlóan, a Föld legősibb szervezetei közé tartoznak. A baktériumokkal szoros rokonsági kapcsolatban állnak. Riboszomális RNS-ük összetétele arra utal, hogy már a valódi baktériumok (Eubacteria) Gram-pozitív és Gram-negatív csoportokra való szétválását megelőzően kialakulhattak.

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori

A helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék. WEBBeteg ? Emésztőrendszeri megbetegedések

Metántermelő baktériumok

Metántermelő baktériumok

A biogáz szerves anyagok levegőtől elzárt (anaerob) lebomlása során keletkező gázelegy, amely mintegy 50-70 % metánt tartalmaz. További összetevői: 30-40% szén-dioxid és (kis mennyiségben) kénhidrogén, nitrogén, szénmonoxid, víz. A metántermelő baktériumok számára a nedves, levegőtől elzárt környezet a megfelelő. Ekkor a szerves anyagokat életfolyamataik során lebontják, és biogáz képződik.

Sugárgombák

Sugárgombák

A víznek azonban nincs különösebb szaga, ezt bárki ellenőrizheti egy pohárral a kezében. Akkor hogyan lehet, hogy az eső már illatozik? A titok egy aprócska élőlény: a Streptomices coelicolor nevű baktérium, ez állítja elő azt az illékony anyagot, amelyet mi - és sok állat - esőillatnak, ázott föld illatának érezhetünk. Amikor ez a baktérium a talajban olyan körülményekkel szembesül, melyek nem kedveznek az életének, ún. spórákat képez, amelyek majd a kedvező folyamatok hatására 'feléledve' új baktériumnemzedéket hoznak létre. Ha a kiszáradt földre eső esik, ezek a spórák kezdenek el illatozni.

Tuti menü